Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От висините до разклона за Чешнегирово

[post-views]
От висините до разклона за Чешнегирово

На 17 юни около 220 запасни и кадрови военнослужещи,както и цивилни служители, свързани с 25-а авиационна база „Чешнегирово” отбелязват 71-годишнината на формированието. Тези срещи са станали традиционни след закриването на авиобазата на 14 юни 2002 г. И всяка година техен главен организатор е последният командир на „Чешнегирово” полковник от запаса Златко Русимов. Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1976 г. Заемал е различни длъжности в авиационната база и нейния предшественик 25-и изтребително-бомбардировъчен авиационен полк. Разговаряхме с о.з. полковник Златко Русимов няколко дни преди годишнината на „Чешнегирово”.

– Господин полковник, какви са спомените ви за времето, когато бяхте командир на базата?
– Аз бях последният командир на 25-а авиационна база. Още от 15 септември 2001 г. започнахме да сдаваме самолети на агенцията за съхранение на военното имущество, както и автотракторна техника, имущество за обслужване на самолети. Освен това сдавахме и въоръжението на военни складове. Бракувахме и имущество, което не подлежи на сдаване. Дойде министерска заповед и отделихме 10 бойни самолета за фирма. А тези, които останаха, ги дадохме на друга фирма, която беше спечелила конкурса за рязане и разглобяване на самолетите за скрап, с тази дейност ние не сме се занимавали.

– Имаше ли самолети МиГ-23, на които още не беше изтекъл назначеният технически ресурс?
– Повече от половината назначен технически ресурс на всички самолети не беше изтекъл. А той беше 1500 часа, малко самолети бяха налетели 750 часа. Даже имаше самолети, които бяха на 20–30 часа, след получаването им от капитално-възстановителен ремонт. Всички бяха заредени с гориво и трябваше да го източваме, за да останат самолетите с празни резервоари.

– Знаете ли колко от самолетите са на постаменти по пътища и селища в страната?
– Един МиГ-23 е на разклона за с. Чешнегирово. Друг има в Пловдив на постамент срещу авиоремонтния завод. Два бойни самолета и един учебно-боен са в Музея на авиацията в Крумово. Един е на постамент в авиобаза „Граф Игнатиево”. Още един е във военновъздушното училище в Долна Митрополия. Два са в завода „Авионамс” в „Граф Игнатиево”.

– Колко години сте служили в „Чешнегирово” ?
– Общата ми служба в „Чешнегирово”, включително и като командир, е 15 години, 2 години съм учил в академия и 10 години бях в корпус „Тактическа авиация”.

– Рядко някои от служилите в закрито формирование се събират всяка година. Какво е вашето обяснение за тази традиция на чешнегировци?
– Не пропускаме година да се съберем в дни около 17 юни, датата на създаването на 25-и изтребително-бомбардировъчен авиационен полк, предшественик на авиобазата. Мога да заявя, че колективът на „Чешнегирово” беше превъзходен, сплотен и изпълнителен. И сега е така, и това води до тези незабравими събирания всяка година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани