Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радар от ново поколение за изтребителя „Тайфун“

[post-views]
Радар от ново поколение за изтребителя „Тайфун“

Британските компании „БАЕ Системс“ и „Леонардо“ получиха договор за разработване на радар за Европейската обща радарна система Mark2 (ECRS Mk2) по стандарт, позволяващ интегрирането на радара в европейския изтребител „Тайфун“ (RAF Typhoons). Този договор ще осигури възможност да се поддържат над 600 висококвалифицирани работни места в цялата страна, включително над триста на „Леонардо“ в Единбург, повече от 100 специалисти по електронна война в клона на компанията в Лутън и 120 инженери от структурите на „БАЕ Системс“. „Леонардо“ разработва радара, а „БАЕ Системс“ ще го интегрира на изтребителя.

Радарната система от ново поколение ECRS2 е многофункционален масив (MFP), който ще предостави на британските изтребители „Тайфун“ нови големи възможности на световно ниво за Електронна война в допълнение към традиционните радарни функции, включително и Широколентова електронна атака. Този радар ще дава възможност на пилотите на „Тайфун“ да откриват, да идентифицират и да потискат противникови сигнали, работейки в обсега на вражеската въздушна отбрана, но оставайки напълно защитени. Радарът ще дава възможност на „Тайфун“ да носи на борда си и да се защитава успешно от оръжия, които ще се интегрират в бъдещите системи за въздушна защита. Целта е, когато се наложи, изтребителите „Тайфун“ да доминират успешно във въздушното пространство.

Говорител от Министерството на отбраната на Великобритания е потвърдил, че предложението за договор за разработката на новия радар ECRS Mk2 е внесен в правителството. Договорът на стойност около 400 млн. долара е за окончателна разработка и довеждане на радара до готовност за интегриране на изтребителите „Тайфун“. По-нататъшното развитие на нещата, свързани с изтребителя, също ще изисква инвестиции, при условие че намерението на двете компании да разработят хардуера и софтуера на радара бъде одобрено, а след това ECRS Mk2 се интегрира на „Тайфун Транш 3“ чрез мултинационалната програма P4E. Това е Програма за поетапно подобрение.

Досега Тайфуните са преминали през два етапа или Транш-а на усъвършенстване. Радарът Mk2 е в третия Транш. Траншовете са набор от стандарти и способности, които придобива изтребителят при всяко подобрение. „Тайфун“ е замислен с отворена архитектура, така че да може да му се надграждат нови способности съобразно нововъзникващите заплахи и предизвикателства.
Развитието и производството на „Тайфун“ се реализират чрез партньорството между Великобритания, Германия, Италия и Испания. Британското Министерство на отбраната в момента възнамерява да придобие 40 нови сензорни системи за оборудване на самолетния си парк от тайфуни.

Третият стандарт на подобрения в „Тайфун“ включва и въоръжение с нови ракети „въздух–земя“ SPEAR 3, MARTE-ER и Litening Pod. Засега е известно само, че многоцелевият изтребител „Тайфун“ на Британските ВВС трябва да придобие новия радар и въоръжение до 2030 г. заедно с обучението, инфраструктурата и всички останали изисквания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани