Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелбите на „ХЕМУС 2022“ – точни и ефектни попадения

[post-views]

По традиция в рамките на Международното изложение за отбранителна техника и технологии „Хемус“ се провеждат демонстрационни стрелби на полигон „Змеево“. Те дават възможности на българските производители да демонстрират пред дошлите за изложението чуждестранни делегации способностите на своите продукти.
Тази година стрелбите се проведоха на 3 юни. На тях присъстваха заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от МО и БА, както и делегацията на председателя на Иракската комисия по отбранителна индустрия Али Факри Адалхамза.

Демонстрациите започнаха с демонстрация на оптични прибори от „Оптикс“ – Панагюрище. Следващият демонстратор бе „Ахелой–ОПМ“, която демонстрира 122-мм термобаричен изстрел 9М22ВД, взривен по инженерен способ на дистанция 800 м.
Следващият продукт бе 120-мм термобарична мина ВДММ-120, изстреляна с право мерене от трансформирано оръдие гаубица М-30 с цев от МХ-120, също на дистанция от 800 м.

Последният демонстриран продукт на компанията бе термобаричен изстрел VDG-7R за РПГ-7В. Целта на дистанция 150 м бе хладилен фургон, който миг след изстрела ефектно се превърна в облак от парчета дърво и изолационна пяна.
Следващият демонстратор бе „Аркус“ АД – Лясковец, който показа стрелба с автоматична гранатохвъргачка Mk-19 с 40х53-мм осколъчни гранати. Дадени бяха няколко реда по цел на дистанция от 800 м.

„Дунарит“ АД демонстрира своите нови осколъчно-фугасни авиобомби ОФАБ-100-120ТБ с термобаричен заряд. Те бяха взривени по инженерен способ на разстояние от 3000 м, но експлозията бе впечатляваща.
„Сейдж консултантс“ демонстрира своя прочит на модернизацията на ПТУР 9К111 „Фагот“. Вариантът на компанията с нова електроника и подобрени характеристики има индекс 9Ф111МФБ-1 „Фантом-1“. Той бе изстрелян от модернизираната ПУ 9Ф135МВ2 по цел на дистанция 2500 м. Още с първия изстрел бе постигнато пряко попадение.

Следващата компания в демонстрационните стрелби на „ХЕМУС 2022“ бе ВМЗ – Сопот. Тя започна демонстрациите си с изстрел ОФГ-7 за РПГ-7В. Присъстващите станаха свидетели и на изстрел ОГ-7ФЕ отново за РПГ-7В. Стрелбата и с двата продукта се проведе на дистанция 900 м.

Екип от ЦАТИП–Змеево стреля със ЗУ-23-2

След това ВМЗ представи новия си гранатомет за еднократна употреба „БулСпайк – ТБ“ с термобарична бойна част.
Демонстриран беше и 122-мм осколъчно-фугасен снаряд с намален заряд. Той бе изстрелян от 122-мм гаубица Д-30 на дистанция от 2500 м.

От оръдие гаубица Д-20 бе изстрелян 152-мм снаряд с намален заряд отново на дистанция от 2500 м. Следващата компания, която представи своята продукция, бе „Металика-АБ“. Първо бе демонстрирана ПУ-2П за единичен 122-мм снаряд М-21ОФ за БМ-21 „Град“. Предназначението на т. нар. „партизански Град“ е монтирането на лекотоварни автомобили, както и за самостоятелно ползване. Малкото му тегло го прави лесно използваем с възможност за гъвкав маньовър. Пускът се осъществява дистанционно от командна конзола. Реактивният снаряд излетя нормално по цел на дистанция от 11 км.

Злополучната БМП „Анаконда“

Следващата демонстрирана система бе модернизираната РСЗО БМ-21 „Град“. Модернизацията се състои в добавянето на автомобил на командира на батареята, от който се осъществява автоматично насочване на ПУ, намалява се време за откриване на огън от неподготвена позиция през деня и през нощта; намалява се времето за разгръщане и привеждане в походно положение и обратно с цел бързо напускане на огневата позиция за избягване на контрабатареен огън. Информацията за координатите на целите се подава от предни артилерийски наблюдатели, от БЛА или от по-горни нива на командване.

Пластмасова гилза за 152-мм снаряд за гаубица 2А36 „Гиацинт-Б“ от „Трансмобил“

Последва демонстрация на друга разработка на „Металика–АБ“ – бойната машина на пехотата (БМП) „Анаконда“. Всъщност при нея се използва шасито на МТ-ЛБ, на което е извършен основен ремонт, монтирана е нова комуникационна система, а вместо куполката с 7,62- мм картечница, която е премахната, е монтиран дистанционно управляем модул с 30-мм оръдие 2А72, АГС-17 „Пламя“, 7,62-мм картечница ПК и два ПТУР. Условията за десанта са подобрени. Показана бе и стрелба с 7,62-мм картечница ПК по цели на дистанция от 600 м.

Българската компания „Трансмобил“ ЕООД представи иновация – пластмасова гилза за 152-мм снаряд за гаубица 2А36 „Гиацинт-Б“. За демонстративните стрелби в Змеево компанията докара своя собствена гаубица „Гиацинт-Б“. Стрелбата се проведе на дистанция от 10 000 м и преминаха гладко и при трите изстрела. Компанията разработва пластмасови гилзи и за 122-мм снаряд за оръдие/гаубица Д-30 и за САУ 2С1 „Гвоздика“, както и за 152-мм снаряди за гаубица Д-30 и САУ 2С3 „Акация“.

В края на демонстрационните стрелби домакините от Змеево демонстрираха отлична стрелба със зенитна установка ЗУ-23-2, артилерийския снайпер – противотанковото оръдие МТ-12 „Рапира“ и безоткатното 73-мм оръдие СПГ-9.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Виж още

Избрани