Информационен център на Министерство на oтбраната

Израел съобщи, че изгражда регионален съюз за противовъздушна отбрана под ръководството на САЩ

Израелският министър на отбраната предложи генерал Херци Халеви за бъдещ ръководител на въоръжените сили

Израел изгражда регионален съюз за противовъздушна отбрана под ръководството на САЩ, съобщи министърът на отбраната Бени Ганц, като допълни, че съюзът вече е осуетил опити за атака от страна на Иран, предаде Ройтерс. Според Ганц визитата на американския президент Джо Байдън в Израел, планирана за 13 и 14 юли, допълнително ще подсили този процес.

През последните години Израел се сближи с подкрепяните от САЩ арабски страни, които споделят общи опасения спрямо Иран. Израел им предложи да започнат сътрудничество в сферата на отбраната. Публично те реагираха сдържано на въпросната идея.

В официална стенограма от заседание на парламентарната комисия по външни работи и отбрана се посочва, че програмата „Противовъздушна отбрана в Близкия изток“ вече работи и че благодарение на нея са били отблъснати ирански опити за атака срещу Израел и други страни. В документа не се споменават имената на партньорските държави и няма допълнителни сведения за осуетените нападения.

Иран, който е отколешен враг на Израел и регионален съперник на арабските държави в региона, твърди, че предприеманите от него военни действия имат отбранителен характер.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top