Информационен център на Министерство на oтбраната

Медведев заяви, че САЩ трябва да молят за преговори за ядрените оръжия

Медведев заяви, че САЩ трябва да молят за преговори за ядрените оръжия

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че няма никакъв смисъл да се водят преговори със САЩ за намаляване на ядрените оръжия, и добави, че Москва трябва да чака, докато американците сами не дойдат да молят за преговори, предаде Ройтерс.

“Сега всичко е в мъртвата зона. В момента нямаме абсолютно никакви отношения със САЩ. Отношенията ни са на нулата по скалата на Келвин”, написа Медведев в Телеграм по повод възможни преговори за нов договор за намаляване на стратегическото ядрено въоръжение.

След идването на власт на Роналд Рейгън през 1981 г. Русия и САЩ, които са най-големите ядрени сили в света, сключват редица договори за намаляване на ядрените оръжия. Но руското нахлуване в Украйна предизвика най-големия разрив в отношенията между Москва и Запада от Карибската криза през 1962 г., когато много хора се опасяват, че светът е пред ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Докато беше президент в периода 2008 – 2012 г., през 2010 г. Медведев сключи в Прага с Барак Обама Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като “Нов СТАРТ”, който през февруари миналата година беше продължен с още пет години до 2026 г.

“Засега няма нужда да преговаряме с тях по ядреното разоръжаване. Ако го направим, ще бъде лошо за Русия”, каза Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност. “Нека те сами да дотичат или да допълзят и да молят за това.”, добави той.

САЩ и Русия разполагат с около 90 процента от ядрените бойни глави по света. Всяка от тях има около 4000 бойни глави в арсенала си по данни на Сдружението на американските учени.

Медведев, който като президент се представяше като реформатор, желаещ по-добри отношения със Запада, заяви, че позицията на Москва по отношение на САЩ трябва да се втвърди и припомни любопитен случай със съветския ръководител Никита Хрушчов в Общото събрание на ООН.

“Има още един един доказан метод на комуникация с Америка по този въпрос – с обувка по трибуната на ООН. Преди това даваше резултат.”, каза днес Медведев. Той визира случая, в който, силно подразнен от критиките към Съветския съюз, че е “погълнал” част от Източна Европа, през 1960 г. Хрушчов размаха обувка в Общото събрание на ООН, а според съобщение на “Ню Йорк таймс” от онова време, той дори удрял с нея по банката си в пленарната зала.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top