Информационен център на Министерство на oтбраната

Мисията на ООН в Афганистан съобщи за “десетки” загинали и ранени при нападение на оживен пазар

Талибаните ще плащат в рубли за вноса на петролни продукти, газ и пшеница от Русия

Мисията на ООН в Афганистан (УНАМА) съобщи за десетки загинали и ранени при нападение на оживен пазар в източната провинция Нангархар. Талибанските власти обаче заявиха, че могат да потвърдят само за десет ранени, предаде Ройтерс.

“УНАМА осъжда тазсутрешното нападение на оживен базар в провинция Нангархар, при което бяха убити и ранени десетки цивилни, сред които и деца”, написа мисията в Туитър. “Атентатите срещу цивилното население в Афганистан трябва да бъдат прекратени незабавно.”

Куриаши Бадлун, отговарящ за медиите и информацията в местните талибанските власти в Нангархар, потвърди, че е имало взрив, но добави, че не е ясно коя е била мишената.

“Потвърждаваме за десет ранени. Не потвърждаваме за загинали”, каза Бадлун.

Талибаните казват, че откакто са взели властта миналия август, са направили Афганистан по-сигурно място и са премахнали екстремистката заплаха за страната, но според международни официални представители и анализатори опасността от възраждане на екстремизма се запазва.

През последните месеци джихадистката групировка “Ислямска държава” пое отговорността за някои от извършените през това време нападения.

От петък в Афганистан ежедневно има взривове с жертви, включително в сикхски храм в столицата Кабул, което предизвика безпокойство в международен план от нова вълна от насилие в Афганистан.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top