Информационен център на Министерство на oтбраната

Москва заплаши Литва с ответни мерки заради ограничаването на железопътния транзит на стоки до Калининград

Москва заплаши Литва с ответни мерки заради ограничаването на железопътния транзит на стоки до Калининград

Руското външно министерство разкритикува днес въвеждането от страна на Литва на “враждебни” ограничения за железопътния транзит на стоки до руския анклав Калининград и заплаши, че Русия ще приеме ответни мерки срещу Вилнюс, ако ограниченията не бъдат отменени, предаде Франс прес.

Москва заяви, че Вилнюс е въвел през уикенда ограничения за транзита на стоки, които влизат в обхвата на европейските санкции, наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

“Поискахме (от Литва) незабавната отмяна на тези ограничения”, заяви руското министерство в свое комюнике.

Ако транзитът “не бъде възобновен изцяло, Русия си запазва правото да действа в защита на националните си интереси”, се казва в същия документ, в който се съобщава, че литовският шарже д’афер в Москва е бил извикан в руското външно министерство.

“Ситуацията е много сериозна”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според когото “е необходим задълбочен анализ за подготовката на ответни мерки”.

Губернаторът на Калининград, който чака да види как ще се развие ситуацията, заяви, че стоките, които не са могли да бъдат доставени в анклава през Литва, ще бъдат доставени по вода “до една седмица”.

Руският регион Калининград е анклав, който има излаз на Балтийско море и който е отделен от останалата част от Русия и граничи само със страни, членуващи в Европейския съюз и НАТО.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top