Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският президент Еманюел Макрон понесе удар на втория тур на парламентарните избори

[post-views]
Френският президент Еманюел Макрон понесе удар на втория тур на парламентарните избори

Френският президент Еманюел Макрон понесе удар на произведения вчера втори тур на парламентарните избори. Коалицията на Макрон „Заедно!“ загуби своето мнозинство в Националното събрание и държавният глава, преизбран едва през април, навлиза в непознати води, отбелязва Франс прес.

Лявото обединение, предвождано от Жан-Люк Меланшон ще бъде водещата опозиционна сила в долната камара на френския парламент. Изборите бяха белязани още от пробив на крайнодесния Национален сбор на Марин Льо Пен, който ще се сдобие със своя група в Националното събрание.

Консервативната партия „Републиканците“ загуби статута си на основна опозиционна сила, но въпреки това може да осигури мнозинство на Макрон със своите 61 депутати и е смятана за негов коалиционен партньор. „Републиканците“ ще останат в опозиция, заяви обаче снощи партийният лидер Кристиан Жакоб.

Друг вариант пред френския президент е да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект, отбелязва Ройтерс.

Според наблюдатели, цитирани от Франс прес, Франция, която не е свикнала на парламентарни компромиси, може да изпадне в хронична политическа нестабилност.

„Скок в неизвестното“, гласи водещото заглавие на водещия френски консервативен всекидневник „Фигаро“. Центристкият вестник „Монд“ пише, че френският президент е понесъл „сериозен политически неуспех“. „Макрон под обсада в (Националното) събрание“, извежда в заглавие лявото издание „Либерасион“.

Според преброяване на АФП, обхващащо всички подадени бюлетини, на коалицията „Заедно!“ не й достигат около 40 места за абсолютно мнозинство от 289 места в 577-членното Национално събрание. Това е най-малкото относително мнозинство в историята на Петата република, основана през 1958 г.

Резултатите поставят под въпрос възможността на Макрон да управлява ефективно и да прокара своята политическа програма, особено реформата на пенсионната система.

Лидерът на Новия екологичен и социален народен съюз Жан-Люк Меланшон не успя да постигне победата, на която се надяваше, и да „съжителства“ като премиер с президента центрист, отбелязва АФП. Лявата коалиция обаче все пак си осигури 137 места и попречи на центристите на държавния глава да спечелят абсолютно мнозинство.

„Това е преди всичко изборен провал за Макрон“, каза лаконично Меланшон снощи.

Националният сбор се нуждаеше от най-малко 15 депутати, за да може да формира своя група в Националното събрание. Вместо това партията на Марин Льо Пен, която достигна до балотаж на президентските избори през април, спечели цели 89 места.

Избирателната активност бе още по-ниска, отколкото на първия тур на 12 юни, спадайки до около 46 процента – второто си най-ниско равнище в историята. Тя все пак надмина историческото „дъно“ от над 42 процента, регистрирано през 2017 г.

Няколко министри от новото френско правителство, формирано от президента едва миналия месец, и други политически фигури, близки до Макрон, загубиха в своите едномандатни избирателни райони, посочва АФП. По неписано правило те ще трябва да подадат оставка.

Бившите министри Жан-Мишел Бланкер и Еманюел Варгон бяха елиминирани още на първия тур. Вчера към тях се присъединиха председателят на Националното събрание Ришар Феран, трима представители на правителството – министърките на екологичния преход и на здравеопазването, Амели дьо Моншален и Брижит Бургиньон, както и Жустин Бенен, която е държавен секретар по морските въпроси. Елиминирани бяха също бившите министри Кристоф Кастанер и Роксана Марасиняну.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани