Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай се похвали с успешен тест на ПВО

[post-views]

Китай извърши тест за прихващане на ракети срещу наземни цели, който „постигна очакваната си цел“. Това обяви китайското Министерство на отбраната, цитирано от „Ройтерс“.

От ведомството уточниха, че тестът е бил отбранителен и не е насочен срещу конкретна страна.

Китай засили изпитанията на всички видове ракети – от такива, способни да унищожават сателити в космоса, до усъвършенствани балистични ракети с ядрен накрайник, като част от амбициозен план за модернизация, наблюдаван от лидера Си Дзинпин.

И преди Пекин е тествал ракетни прихващачи. За последно за подобно изпитание беше официално обявено през февруари 2021 г., а по-рано – през 2018 г. Държавните медии съобщават, че Китай провеждал тестове на противоракетни системи поне от 2010 г. насам.

В кратко изявление късно в неделя Министерството на отбраната заяви, че изпитанието е било проведено тази нощ.

„Тестът постигна очакваните цели“, обявиха от ведомството и поясниха, че той е бил отбранителен и не е бил насочен към никоя страна.

Китай, заедно със своя съюзник Русия, многократно се е противопоставял на разполагането на американска система за противоракетна отбрана THAAD, осигуряваща защита на зона на голяма надморска височина, в Южна Корея.

Пекин разкрива малко подробности за собствените си ракетни програми, с изключение на спорадични кратки изявления на Министерството на отбраната или в държавни медии.

През 2016 г. Министерството на отбраната потвърди, че продължава с тестовете на противоракетна система, след като снимки за това се появиха по държавната телевизия.

Пекин твърди, че такава технология е необходима за националната отбрана и сигурност.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани