Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна удари нефтени платформи в Черно море, съобщи проруският ръководител на Крим

[post-views]
Украйна удари нефтени платформи в Черно море, съобщи проруският ръководител на Крим

Украинските войски атакуваха нефтени платформи в Черно море, собственост на кримска компания за добив на петрол и газ, съобщи проруският лидер на анексирания полуостров Сергей Аксьонов, без да уточнява какви оръжия са използвани при атаката, предаде Ройтерс.

Трима души са ранени и е в ход издирване на седем работници на енергийната компания „Черноморнефтегаз“, съобщи в „Телеграм“ поставеният от Москва кримски ръководител.

Представители на проруските власти в Крим заявиха, че след удара трите платформи са спрели работа. Съобщава се за пожари. Информацията не може да бъде проверена. А украинската армия отказа коментар.

През 2014 г. като част от анексирането на Крим подкрепяните от Русия власти иззеха „Черноморнефтегаз“ от украинския национален газов оператор „Нафтогаз“. Компанията е обект на американски и европейски санкции.

Аксьонов заяви, че Украйна е нанесла удар по платформата в 08:00 ч. местно време, когато на работа на трите платформи в района били общо 109 души.

Трите платформи се намират в Черно море край южния бряг на Украйна, на 71 км от Одеса, съобщи агенция „РИА Новости“, като се позова на Олга Ковитиди, сенатор, представляващ Крим в горната камара на руския парламент.

Руски официални лица изразиха опасения от изказванията на някои украински военни фигури, които обявиха, че искат като част от украинска контраофанзива на юг да бъде атакувана инфраструктурата на Крим – като например Керченският мост, свързващ полуострова с Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани