Информационен център на Министерство на oтбраната

Съвет на ЕС: Зам.-министър Георгиев наложи парламентарна резерва по френското предложение за РСМ

Съвет на ЕС: Зам.-министър Георгиев наложи парламентарна резерва по френското предложение за РСМ

Мотивът – необходимостта от произнасяне на българския парламент по предложението

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по текста и обяви на днешния Съвет “Общи въпроси” на ЕС, че българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане по френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза.

“Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни  гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. и чрез включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство“, заяви зам.-министър Георгиев.

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение утре за участието си в предстоящата тази седмица среща на върха ЕС – Западни Балкани. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг, след видеоразговор с премиерите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Вучич и  Рама искат да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители разглеждат възможността да не пътуват в Брюксел, недоволни от това как са третирани от ЕС, отбелязва Танюг.

Еди Рама съобщи в Туитър за разговора като прогнозира, че в Брюксел ще чуят отново “Не, съжалявам!”

Рама заявява: “Целият съюз, похитен от България, не е добър спектакъл за гледане! Какво да правим там?”

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще се проведе на 23 юни в Брюксел.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top