Информационен център на Министерство на oтбраната

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

Анкара е “много по-внимателна” сега, когато става въпрос за доставки на оръжия за Украйна. Това заяви председателят на агенцията за отбранителна индустрия на Турция Исмаил Демир.

Пред в. “Уол Стрийт Джърнъл” той подчерта, че единствено Турция е в състояние да накара Русия и Украйна да преговарят и намекна, че Анкара може да загуби този статут, ако изпрати голям брой оръжия само на едната страна.

Вестникът отбелязва, че Украйна е закупила турски дронове Bayraktar TB-2 през 2019 г. и успешно ги е използвала в началните фази на руската операция.

Демир не потвърди, че предстоят още доставки на дронове за силите на Киев, но добави, че Анкара може да изпрати повече защитно оборудване и е фокусирана върху намирането на мирно решение на кризата.

Докато войната между Русия и Украйна продължава, Турция се опитва да запази неутралната си и балансирана позиция, поддържайки отворена комуникацията и с двете страни в конфликта.

Залогът за Анкара е голям – тя е страна членка на НАТО, която има морски граници и добри отношения както с Русия, така и с Украйна

Преминаването към Запада може да подобри позицията й в НАТО, след като Турция закупи руски ракети С-400 през 2019 г. и това влоши отношенията и предизвика санкции от страна на САЩ.

Всяка стъпка твърде далеч обаче може да навреди на и без това отслабената икономика на Турция след валутната криза през декември и инфлационната спирала.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е предлагал да посредничи в мирните преговори между Русия и Украйна.

През март Истанбул беше домакин на на мирните преговори между руски и украински представители.

Впоследствие турският президент заяви намерението си да привлече колегите си от двете страни на масата за преговори.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top