Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Камбоджа уловиха най-голямата сладководна риба

[post-views]

Най-голямата регистрирана сладководна риба в света, гигантски скат, е била уловена в река Меконг в Камбоджа, съобщава Асошиейтед прес.

Скатът е с размери почти 4 метра от муцуната до опашката и е тежал малко под 300 килограма според изявление от понеделник на Wonders of the Mekong, съвместно камбоджанско-американско. изследователски проект.

Предишният рекорд за сладководна риба беше 293-килограмов (646-фунтов) гигантски сом от Меконг, открит в Тайланд през 2005 г.

Скатът е уловен от местен рибар южно от Стунг Тренг в североизточна Камбоджа. Рибарят е предупредил близкия екип от учени от проекта Чудесата на Меконг, който е публикувал своята консервационна работа в общности по поречието на реката.

Учените пристигнаха в рамките на часове след обаждането и бяха изумени от това, което видяха.

„Да, когато видите риба с такъв размер, особено в сладка вода, е трудно да се разбере, така че мисля, че целият ни екип беше зашеметен“, каза лидерът на Wonders of the Mekong Зеб Хоган в онлайн интервю от Университета на Невада в Рино. Университетът си партнира с Камбоджанската администрация по рибарството и USAID, агенцията за международно развитие на правителството на САЩ.

Като сладководни риби се определят тези, които прекарват целия си живот в сладка вода, за разлика от гигантски морски видове като червен тон и марлин, или риби, които мигрират между прясна и солена вода, като огромната белуга есетра.

Уловът на скат не е само за поставяне на нов рекорд, каза той.

„Фактът, че рибата все още може да стане толкова голяма, е обнадеждаващ знак за река Меконг“, каза Хоган, отбелязвайки, че водният път е изправен пред много екологични предизвикателства.

Река Меконг минава през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам. Тя е дом на няколко вида гигантски сладководни риби, но натиска върху околната среда се увеличава. По-специално, учените се опасяват, че голяма програма за изграждане на язовирни стени през последните години може сериозно да наруши местата за хвърляне на хайвера.

„Големите риби в световен мащаб са застрашени. Те са видове с висока стойност. Отнема много време, за да узреят. Така че, ако бъдат уловени, преди да узреят, те нямат шанс да се размножат“, каза Хоган. „Много от тези големи риби са мигриращи, така че се нуждаят от големи площи, за да оцелеят. Те са повлияни от неща като фрагментиране на местообитанията от язовири, очевидно засегнати от прекомерен риболов. Така че около 70% от гигантските сладководни риби в световен мащаб са застрашени от изчезване, както и всички видове от Меконг.

Екипът, който се втурна към мястото, постави устройство за маркиране близо до опашката на могъщата риба, преди да я пусне. Устройството ще изпраща информация за проследяване за следващата година, предоставяйки безпрецедентни данни за поведението на гигантски скат в Камбоджа.

„Гигантският скат е много слабо разбрана риба. Името му, дори научното му име, се е променило няколко пъти през последните 20 години“, каза Хоган. „Намира се в цяла Югоизточна Азия, но нямаме почти никаква информация за него. Не знаем за историята на живота му. Ние не знаем за нейната екология, за нейните миграционни модели.“

Изследователите казват, че това е четвъртият гигантски скат, съобщен в същия район през последните два месеца, всички те са женски. Те смятат, че това може да е гореща точка за размножаване на вида.

Местните жители нарекоха ската „Борами“ или „пълна луна“ заради кръглата й форма и защото луната беше на хоризонта, когато беше освободена на 14 юни. Освен честта да хванат рекордьора, щастливият рибар беше компенсиран по пазарен курс, което означава, че е получил плащане от около 600 долара.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани