Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двамата американци, били се за Украйна, се намират в ДНР

[post-views]
Двамата американци, били се за Украйна, се намират в ДНР

Двама американски граждани, заловени от Русия в Украйна, се намират в Донецката народно република, съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на свой източник от службите за сигурност на самопровъзгласилата се ДНР.

По-рано в интервю за американски медии говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не може да гарантира, че на заловените в Русия американски военнослужещи, които са се сражавали като доброволци в украинската армия, няма да бъде наложено смъртно наказание. „Не мога да гарантирам нищо. Това зависи от разследването“, каза Песков пред MSNBC. Според Песков тези американци нямат нищо общо с украинската армия и следователно не попадат в обхвата на Женевските конвенции.

Песков нарече американците „войници на късмета“, които участват в „незаконни операции“ в Украйна.

След като на 15 юни британският вестник „Телеграф“ съобщи, че двама бивши американски военнослужещи Александър Друк и Анди Уайн, които са се сражавали като доброволци в украинската армия, са били заловени близо до Харков, ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че не разполага с информация за пленяването край Харков на двама бивши американски военнослужещи. Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник също отрече да разполага с данни за предали се американци.

Смята се, че двамата, Александър Друк и Анди Уайн, са първите американски военнослужещи, заловени в зоната на конфликта в Украйна.

По-рано тази седмица Държавният департамент на САЩ съобщи, че роднините на двамата американци са съобщили, че те са загули контакт с тях от преди няколко дни. Министерството на външните работи заяви, че проверява информацията.

След това Си Ен Ен съобщи, че всъщност САЩ имат информация за трима американски доброволци, които са изчезнали по време на военни действия в Украйна. Телевизията се позова на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че е бил информиран за изчезването на двама американски граждани в Украйна. Той припомни, че на жителите на САЩ е било препоръчано да не посещават Украйна.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани