Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов: Ролята на възпирането и отбраната ще бъде най-важният елемент от основния мандат на НАТО през следващите десетилетия

[post-views]

„Всички държави в НАТО имаме амбицията да приемем нова стратегическа концепция, която да потвърди основните задачи на Алианса, със силен акцент върху колективната отбрана“. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов днес, 21 юни, в изказването си пред Софийския икономически форум, чийто фокус е руската инвазия в Украйна и ролята на България в региона на Югоизточна Европа и Балканите.

Заместник-министър Божилов очерта предизвикателствата в сферата на сигурността в регионален и глобален план и посочи, че ролята на възпирането и отбраната ще бъде най-важният елемент от основния мандат на НАТО през следващите десетилетия. „Рискът да се създаде една нова система, която да позволи на по-силната държава да търси присъединяване на територии с военна сила от по-слаба държава, ще създаде несигурност и хаос в международните отношения“, каза той и подчерта, че са разрушени не само принципите, на които се гради евроатлантическата система за сигурност, но е разрушено и доверието.

„България, както и останалите страни в НАТО и ЕС, полага усилия за укрепване на своята отбрана, за модернизиране на Въоръжените си сили. Ние имаме амбициозна програма за това, както и нашите съюзници“, заяви заместник-министър Божилов. Той припомни, че процесите на стратегическа адаптация вече протичат и в двете организации, като и новата стратегическа концепция на НАТО, и Стратегическия компас на ЕС предоставят допълнителни възможности за укрепване на сътрудничеството между двата съюза.

Заместник-министър Божилов посочи още, че войната, освен да причинява лично страдание на хората и да предизвиква бежанска вълна, има негативни последици за сфери като търговия, транспорт и туризъм.

Източник: mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани