Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Канада засилват натиска над руския петрол

[post-views]
Без петролно ембарго за Русия, ЕС отпуска 500 милиона военна помощ за Украйна

САЩ водят преговори с Канада и други съюзници за допълнително ограничаване на енергийните приходи на Москва чрез налагане на ценови таван за руския петрол, заяви в понеделник министърът на финансите Джанет Йелън.

Пред репортери в Торонто, заедно с канадския министър на финансите Кристия Фрийланд, Йелън заяви, че става дума за ценови тавани или за ценово изключение, което би засилило и подсилило неотдавнашните и предложените от Европа, САЩ, Обединеното кралство и други страни енергийни ограничения, които биха понижили цената на руския петрол и биха намалили приходите на Путин, като същевременно биха позволили на световния пазар да достигне по-голямо предлагане на петрол.

Смятаме, че таванът за цените е също така важен начин за предотвратяване на странични ефекти върху страните с ниски доходи и развиващите се страни, които се борят с високите разходи за храна и енергия, припомни Джанет Йелън.

Тя заяви, че ценовият таван е ефективен таван, който може да се постигне чрез механизъм за ограничаване или забрана на застраховането или финансирането на руските доставки на петрол над определена сума.

Съединените щати, Канада, Великобритания и някои други страни забраниха вноса на руски петрол, но Европейският съюз продължава да бъде силно зависим от руския суров петрол.

Запитана дали президентът на САЩ Джо Байдън планира да търси консенсус по план за цените на петрола на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Германия следващата седмица, Йелън отговори: „Ние сме много активни, активно работим по този въпрос с нашите партньори.“

Фрийланд заяви, че Канада „смята, че е наистина добра идея“ да се опита да ограничи приходите на Русия от петрол, но признава, че това ще бъде предизвикателство за европейските държави.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани