Информационен център на Министерство на oтбраната

Израелски войници тренират битки в градски условия в “Мини Газа”

Израел заяви, че е готов за едноседмична операция срещу "Ислямски джихад" в Газа

Официално е известен като Център за обучение за водене на война в градски условия. Израелските войници, които провеждат военни учения тук, го наричат “Мини Газа”, съобщи Асошиейтед прес.

Неговите 500 сгради, най-високата от които е на осем етажа, са безлюдни. Тесните му улички са украсени с войнствени надписи по стените и плакати в чест на убитите палестински бойци. Градът не може да бъде открит на нито една карта.

Израелската армия започва да строи съоръжението на стойност 45 млн. долара в армейската база “Зеелим” през 2005 г., към края на втората палестинска интифада. През предходните пет години израелските войски се сражават с палестинските бойци в градове и селища на окупирания Западен бряг и в Газа. Оттогава Израел води четири войни в Газа срещу ислямската войнствена групировка Хамас, като някои сражения избухват в гъсто населени градове и бежански лагери. По данни на ООН са убити над 4000 палестинци, повече от половината от които цивилни. Израелските власти твърдят, че от тяхна страна са загинали 106 души, включително цивилни, войници и чуждестранни жители.

При всяка от войните Израел е обвиняван, че използва непропорционална сила в многолюдни жилищни райони, което допринася за броя на цивилните жертви. Военните твърдят, че полагат всички усилия да не засягат цивилните, като същевременно обвиняват палестинските бойци, че ги използват като жив щит.

„Характерът на войната се е променил”, казва полковник Ели Абелес, командир на съоръжението. “Днес основните ни боеве… се водят около и в застроени райони”.

Тесните улички, мрачните бетонни сгради и откритите площи в обекта са предназначени да симулират градската среда, в която често действат израелските войници, независимо дали става дума за Газа, Западния бряг или Южен Ливан, където Израел предупреди, че вероятно ще се водят потенциални бъдещи боеве с бойци на Хизбула.

Единственият официален художник на графити в армията украсява улиците със стенописи с арабски лозунги и портрети на палестински и ливански бойци.

В тренировъчния център могат да се провеждат учения за цяла бригада от 2000 войници наведнъж, казва Абелес. Гостуващи американски войски и сили на европейски съюзници – напоследък кипърски войници – също са тренирали в „Мини Газа“.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top