Информационен център на Министерство на oтбраната

Реакцията на Русия на наложената от Литва блокада на Калининград няма да е само дипломатическа, посочи Мария Захарова

Поредният пакет санкции на ЕС срещу Русия ще има пагубни последици за глобалната икономика, каза Захарова

Реакцията на Русия за наложената от Литва забрана за транзитно преминаване на стоки, обект на санкции от страна на ЕС,  към Калининград няма да бъде само в дипломатическата сфера, а и ще намери и практически израз, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Ройтерс.

Тя обаче не влезе в детайли какъв ще бъде този отговор.

На брифинга си Захарова за пореден път изрази руската позиция, че Москва е готова да съдейства за износа на зърно от Украйна с чуждестранни кораби. По нейните думи руските военни са създали „необходимите условия за безопасно функциониране на два морски хуманитарни коридора от шест украински пристанища в Черно море“, както и за излизане от пристанища в Азовско море в посока Черно море. Корабите обаче ще бъдат подлагани на контрол, за да бъде избегната контрабандата на оръжия, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

В този контекст говорителката на руското външно министерство допълни, че страната й е готова и по-нататък да изпълнява задълженията си по износа на зърно, торове и енергоносители.

Захарова обърна внимание и на „украинизацията и преследването на всичко руско“ в Украйна, посочвайки закони, които на практика забраняват руската музика и литература.

Във връзка с отбелязвания днес в Русия Ден на паметта и скръбта говорителката на руското МВнР посочи, че страната й няма да позволи да бъде изтрит от паметта подвигът на съветския народ и неговата армия през годините на Втората световна война.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top