Информационен център на Министерство на oтбраната

Френски парашутисти проведоха военно учение в Естония

Френски парашутисти проведоха военно учение в Естония

Френските въоръжени сили проведоха изненадващо военно учение в Естония, като спуснаха повече от 100 парашутисти в балтийската страна, която граничи с Русия, съобщи френското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

Въздушната операция се проведе снощи и “позволи за много кратко време да бъдат спуснати около 100 парашутисти” от 11-та въздушнодесантна бригада на Франция “над зона, охранявана от естонски войници”, се казва в изявление на военното ведомство.

Набързо организираното учение в Естония, която е съюзник на НАТО, беше проведено като акт на “стратегическа солидарност” на фона на руската война в Украйна. “Въздушната операция илюстрира способността на френските въоръжени сили да се намесват в извънредни ситуации и да подкрепят съюзническа страна”, посочва още министерството.

Франция беше една от първите държави, изпратили свои военни в европейския Източен фланг, след като на 24 февруари Русия нападна Украйна.

В Румъния има около 500 френски военни, част от силите на НАТО за бързо реагиране. 

Миналия месец Франция разположи в Румъния и система за ПВО, като алиансът каза, че тя “може да осигури защитата на силите, които действат в региона”. 

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top