Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пожар в руска нефтена рафинерия в близост до границата с Украйна

[post-views]
Службата за сигурност на Украйна порази с дронове руска петролна рафинерия във Волгоград

Според руски медии рафинерията е била атакувана от украински дрон

Пожар в руска нефтена рафинерия в близост до границата с Украйна
Скрийншот от видео, публикувано в Туитър

В сряда избухна пожар в част от руската петролна рафинерия в Новошахтинск, която се намира само на 8 километра от границата с Украйна, като пожарът е възникнал, след като са били забелязани към нея да се приближават дронове, предаде агенция Ройтерс, която цитира ТАСС, която пък се позовава на местните власти.

На кадри в социалните мрежи се вижда как дрон лети към рафинерията, преди да възникне голям пламък и да се извие черен дим над част от рафинерията, намиращата се Ростовска област в Русия.

ТАСС се позова на неидентифициран източник от местните власти, според който са били забелязани два украински безпилотни летателни апарата. Единият се е врязал в топлообменник и е предизвикал експлозия и пожар, а другият е отлетял. Регионалният управител Василий Голубев съобщи в социалните мрежи, че нефтената рафинерия е преустановила дейността си след удар, нанесен от безпилотен самолет. Той каза, че във вакуумната инсталация на рафинерията е възникнал пожар, а на територията на рафинерията са открити фрагменти от два дрона.

Ройтерс обаче не успява на този етап да провери независимо информацията или видеоклиповете, разпространени в социалните медии. Говорители на руската рафинерия не бяха открити за незабавен коментар, отбеляза още агенцията.

Местната служба за спешна помощ съобщи, че пожарът е потушен, предаде междувременно агенция Интерфакс.

Няма пострадали хора в рафинерията, която е с годишен производствен капацитет до 7,5 милиона тона.

Ройтерс напомня, че петролната рафинерия е една от малкото, построени в Русия през последните десетилетия, като тя започна дейността си през 2009 година.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани