Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реакцията на Русия на наложената от Литва блокада на Калининград няма да е само дипломатическа, посочи Мария Захарова

[post-views]

Реакцията на Русия за наложената от Литва забрана за транзитно преминаване на стоки, обект на санкции от страна на ЕС,  към Калининград няма да бъде само в дипломатическата сфера, а и ще намери и практически израз, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Ройтерс.

Тя обаче не влезе в детайли какъв ще бъде този отговор.

На брифинга си Захарова за пореден път изрази руската позиция, че Москва е готова да съдейства за износа на зърно от Украйна с чуждестранни кораби. По нейните думи руските военни са създали „необходимите условия за безопасно функциониране на два морски хуманитарни коридора от шест украински пристанища в Черно море“, както и за излизане от пристанища в Азовско море в посока Черно море. Корабите обаче ще бъдат подлагани на контрол, за да бъде избегната контрабандата на оръжия, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

В този контекст говорителката на руското външно министерство допълни, че страната й е готова и по-нататък да изпълнява задълженията си по износа на зърно, торове и енергоносители.

Захарова обърна внимание и на „украинизацията и преследването на всичко руско“ в Украйна, посочвайки закони, които на практика забраняват руската музика и литература.

Във връзка с отбелязвания днес в Русия Ден на паметта и скръбта говорителката на руското МВнР посочи, че страната й няма да позволи да бъде изтрит от паметта подвигът на съветския народ и неговата армия през годините на Втората световна война.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани