Информационен център на Министерство на oтбраната

Можем да сформираме ново мнозинство, каза Макрон, след като загуби контрола над парламента

Можем да сформираме ново мнозинство, каза Макрон, след като загуби контрола над парламента

Всички партийни лидери във френския парламент са съгласни с необходимостта да се избегне политическата парализа и сега трябва да се научат да правят компромиси, каза френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към нацията, цитирано от световните агенции.

В първото си изявление, след като на изборите в неделя неговият центристки лагер загуби абсолютното си мнозинство, Макрон посочи, че е нужен надпартиен консенсус за сформиране на работещо мнозинство, и допълни, че в следващите седмици ще работи усилено за постигането му, предаде Ройтерс.

При първия си мандат след 2017 г. той разполагаше с пълен контрол над парламента. Но в неделя, същите гласоподаватели, които през април го преизбраха, сега подразнени от високата инфлация и усещането за безразличие от негова страна, решиха да гласуват за фрагментиран парламент, отбелязва Франс прес.

“Не мога да пренебрегна разломите и дълбоките разделения в нашата страна, отражение на които е и съставът на новото Национално събрание”, каза той. “В следващите няколко дни ще трябва да изясним каква степен на отговорност и сътрудничество са готови да приемат различните формации в Националното събрание.” Макрон добави, че докато той е зает със срещата на върха на ЕС през следващите два дни, партийните лидери трябва да решат “колко далеч са готови да стигнат”.

В обръщението си френският държавен глава предложи занапред приемането на закони да става “по различен начин”, като то е основано на компромис между различните политически сили, допълни АП. “Трябва заедно да се научим да управляваме и приемаме закони по различен начин” и така “да градим някои нови компромиси с политическите движения”, съставляващи новия парламент, каза Макрон. По думите му това не трябва да означава политическо противопоставяне, а споразумения. Еманюел Макрон отхвърли като “неоправдана за днешния ден” идеята за създаването на “национален съюз”, който да обединява в правителството всички политически сили.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top