Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна, обяви ЮНЕСКО

[post-views]
Руска въздушна атака срещу Киев; един загинал и трима ранени в руската Белгородска област

Повече от 150 културни обекта са били частично или напълно разрушени по време на продължилата близо четири месеца война в Украйна, предаде Франс прес, позовавайки се на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

„Според извършените от експертите на организацията проверки 152 културни обекта са били частично или напълно разрушени в резултат на сраженията, включително 70 религиозни сгради, 30 исторически сгради, 18 културни центъра, 15 паметника, 12 музея и 7 библиотеки“, се посочва в направеното от ЮНЕСКО изявление. 

В три региона са концентрирани три четвърти от щетите, нанесени от 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна: Донецк (45 засегнати обекта), Харков (40) и Киев (26), уточнява организацията на ООН.

„Тези повтарящи се нападения срещу украински културни обекти трябва да спрат“, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. „Културното наследство във всичките му форми по никакъв начин не трябва да бъде обект на посегателство“, продължи тя.

В средата на април директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Лазар Елунду Асомо съобщи за около сто повредени или унищожени обекта, включително „исторически паметници, някои от които датират от 11-и и 12-и век, а други – от съветската епоха“.

„Имаме църкви, катедрали, с уникални богослужебни предмети, театри като този в Мариупол, библиотеки и други архивни сгради, паметници, построени, за да прославят историята на Украйна“, посочи той, наричайки разрушенията „драматични“.

Като страни, подписали Хагската конвенция от 1954 г., Украйна и Русия са задължени да защитават културното наследство в случай на въоръжен конфликт, припомня Одри Азуле.
       
Според организацията на ООН седемте украински обекта, които фигурират в Списъка на световното наследство, до момента не са пострадали. 

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани