Информационен център на Министерство на oтбраната

УНИЦЕФ: 8 милиона деца са изложени на риск от глад

УНИЦЕФ: 8 милиона деца са изложени на риск от глад

Почти 8 милиона деца под 5-годишна възраст са изложени на риск да умрат от тежко недохранване.

Това съобщиха от УНИЦЕФ в четвъртък, цитирани от “Дойче веле”.

Повечето от тези деца са в 15 страни, страдащи от остър недостиг на храна и медицинска помощ. Сред тези засегнати от кризата страни са Афганистан, Етиопия, Хаити и Йемен.

Недохранването отслабва имунната система, което увеличава риска от смърт при деца под 5 години с до 11 пъти в сравнение с добре хранените деца.

В доклада на агенцията за децата на ООН се казва, че недохранването е засегнало допълнителни 260 000 деца от началото на 2022 г. Цените на храните се покачват рязко поради войната в Украйна и продължителната суша поради изменението на климата в някои части на света. Продължаващото икономическо въздействие на COVID-19 също допринесе за нарастването на случаите на недохранване сред децата, се казва в доклада.

УНИЦЕФ заяви, че спешно е необходим пакет от помощ от 1,13 милиарда евро за справяне със задаващата се криза.

“Световните лидери, които се събират в Германия за министерската среща на Г-7, имат малка възможност да действат, за да спасят животите на тези деца”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. “Няма време за губене. Чакането да бъде обявен глад означава да чакаш децата да умрат.”

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top