Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън призова за замразяване за три месеца на данъка върху горивата

[post-views]

Американският президент Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да замрази за три месеца федералните данъци върху бензина и дизела, предаде Асошиейтед прес. Президентът прикани щатите също да замразят данъците си върху бензина или да предоставят подобни облекчения. Той разкритикува енергийната индустрия, че дава предимство на печалбите, а не на производството.

Данъкът върху бензина е 18,4 цента на галон (около 3,78 литра), а на дизела – 24,4 цента на галон.

Знам че това няма да намали тежестта на проблема, но ще бъде от голяма помощ, каза Байдън за предложението си, имайки предвид усилията на администрацията да се овладеят повишаващите се цени на бензина. Аз правя това, което зависи от мен. Искам Конгреса, щатските власти и индустрията също да си свършат работата, заяви американският лидер.

Идеята за замразяване на данъка върху горивата се натъква на сериозна съпротива в Конгреса, включително от страна на много демократи.

Високите цени на бензина са голям политически проблем за Байдън и демократите в Конгреса, които се борят да запазят контрола си във висшия орган на законодателната власт на междинните избори през ноември.

Администрацията на Байдън използва множество механизми в опита си да понижи цените на бензиноколонките, включително рекордно освобождаване на петрол от стратегическите резерви, ограничаване на правилата за производство на лятно гориво и склоняване на големите производителки от петролния картел ОПЕК да увеличат добива.

По-рано през месеца цените по американските бензиностанции за първи път достигнаха средно над 5 долара за галон, оповести Американската автомобилна асоциация (ААА). Въпреки това данните, които коригират инфлацията, сочат че средната стойност на горивата в САЩ все още е под максимума си от около 5,41 долара за галон, достигнат през юни 2008 г., според американското енергийно министерство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани