Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ирански съд разпореди САЩ да изплатят обезщетение от 4,3 млрд. долара за убити ядрени учени

[post-views]

Съд в Иран нареди на правителството на САЩ да изплати над 4 млрд. долара на семействата на ирански ядрени учени, убити при целенасочени атаки през последните години, съобщават държавните медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Това до голяма степен символично решение подчертава ескалиращото напрежение между Иран и Запада във връзка с бързо развиващата се ядрена програма на Техеран, като същевременно преговорите за възстановяване на едностранно разтрогнатата от САЩ ядрена сделка с Техеран са в застой.

Въпреки че в миналото Техеран е обвинявал Еврейската държава за убийствата на ирански ядрени учени, извършени преди десетилетие, в последното решение Иран не обвинява директно своя заклет враг Израел. Иран не признава Израел от Ислямската революция през 1979 г., която свали прозападната монархия и доведе на власт ислямисти, припомня АП. Съдът споменава Израел само когато констатира, че САЩ са подкрепили „ционисткия режим“ в неговото „организирано престъпление“ срещу жертвите.

Не е ясно как решението на съда, подобно на редица предишни ирански дела срещу САЩ, може да бъде материализирано, доколкото в Ислямската република няма американски активи, които да бъдат конфискувани.

Бившият президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение през 2018 г. и наложи строги икономически санкции на Иран, които прекъснаха по-голямата част от приходите му от петрол и международни финансови трансакции.

Президентът Джо Байдън искаше да се върне към споразумението, но през последните седмици разговорите забуксуваха заради обявяването от страна на Вашингтон на паравоенната Революционна гвардия на Иран за терористична организация.

Семействата на трима ядрени учени, станали жертва на целенасочени убийства, както и на ядрен учен, ранен при нападение, са подали иск в Техеран, съобщи държавната информационна агенция ИРНА, без да посочва имената на ищците. Съдът постанови САЩ да платят общо 4,3 млрд. долара обезщетение, включително глоби.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани