Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите от Г-7 и НАТО трябва да засилят натиска върху Русия, но да държат под око Китай, казаха представители на САЩ

[post-views]
Г-7

Лидерите от групата на седемте богати страни (Г-7) и НАТО трябва да се опитат на срещите си идната седмица да засилят натиска върху Русия заради войната ѝ срещу Украйна, но също да заявят ясно, че остават обезпокоени от Китай. Това заявиха вчера високопоставени източници от администрацията на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Според тях НАТО ще обяви нова готовност за опазване на европейската сигурност, а участието във форума на алианса на лидерите на Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония ще покаже, че войната в Украйна не отклонява вниманието от Китай. Очаква се ръководителите от Г-7 да вземат мерки срещи „насилническите икономически практики“ на Китай, които през последните години стават още по-агресивни, каза един от американските представители.

Друг източник от администрацията във Вашингтон каза, че „войната на Русия срещу Украйна придаде тласък на нашето партньорство по света“. Но според него новата стратегическа концепция на НАТО, която се очаква да бъде одобрена в Мадрид, ще се отнася за заплахите както от Русия, така и от Китай.

Президентът Джо Байдън заминава в събота за Германия за среща с другите лидери от Г-7 в замък край Гармиш-Партенкирхен, след което ще се отправи към Мадрид за форум на НАТО, на която ще обяви стъпки за укрепване на европейската сигурност.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи по видеовръзка обръщение към двата форума, в което ще очертае военните планове и нуждите на страната му от оръжейни доставки, предаде Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани