Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН и ЕС в готовност да окажат помощ на Афганистан

[post-views]
ООН и ЕС в готовност да окажат помощ на Афганистан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че организацията е в пълна готовност да окаже помощ на Афганистан, след силното земетресение, което разтърси страната миналата нощ. По последни данни загиналите са най-малко хиляда, а над 1500 души са пострадали, много от тях тежко. Трусът с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер удари източните гранични райони на страната.

Властите очакват броя на загиналите да нарасне, тъй като много хора са останали под развалините на срутили се сгради. Спасителните операции продължават.

„Правителството работи в рамките на своите възможности“, написа в Туитър високопоставен служител на талибаните и изрази надежда международната общност да помогне на хората в страната в тази тежка ситуация.

Хуманитарният координатор на ООН за Афганистан Рамиз Алакбаров съобщи, че разрушените домове вероятно са близо 2000. В засегнатите райони вече са разположени здравни екипи и са започнали доставки на медикаменти и храна.

Европейският съюз също е в готовност да предостави спешна помощ, написа в Туитър специалният пратеник на Евросъюза в Афганистан Томас Никласон. Властите в съседен Пакистан съобщиха, че при земетресението е загинал един човек и обявиха, че ще изпратят за Афганистан спешна помощ, включително палатки.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани