Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приеха решение за придобиване на въоръжение на новите кораби

[post-views]
Приеха решение за придобиване на въоръжение на новите кораби

Министерският съвет на Република България прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществена поръчка за „Придобиване на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили“.

Зенитно-управляемите ракети са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС. Защитата на морския суверенитет се осигурява изключително ефективно чрез използване на зенитно-управляеми ракети чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие на заплахи на малки и средни дистанции и с висока точност. Зенитно-управляемите ракети са основно средство за противовъздушна отбрана на кораба или група кораби, както и на обекти от бреговата инфраструктура.

С реализацията на обществената поръчка се цели придобиване на зенитно-управляеми ракети за осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани