Информационен център на Министерство на oтбраната

109 години от гибелта на генерал Константин Каварналиев

109 години от гибелта на генерал Константин Каварналиев

На 23 юни 1913 г., по време на Междусъюзническата война, в сражение при Дойран, с гръцки войски, загива легендарният офицер Константин Великов Каварналиев. Той е един от най-великите български военни, офицер с чин генерал, който е сред най-смелите командири в нашата история.

Полковник Каварналиев, разполага само с два полка – 32-ри и 42-ри, с численост едва 3000 бойци. Гърците атакуват с 42 000 бойци. Един срещу четиринадесет. Боят пламва ожесточено на 18 юни 1913г. Резерви няма. На 22 юни полковник Каварналиев изпраща в тила адютанта си поручик Дуров с думите: “Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!” Дуров, среща много български войници. Но те също се сражават отчаяно.

И на 23 юни полк. Каварналиев хвърля в боя единствения резерв – себе си. Напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Противникът е отбит, позицията удържана, гърците се отказват от настъпление към България. По-време на сражението е ранен в крака. Раната изглежда лека и той не напуска бойното поле, но се оказва, че куршумът е пронизал важна артерия. Храбрият пълководец умира само за няколко часа от кръвозагуба.

Произведен е посмъртно в чин генерал-майор.

Поклон!

Източник: pan.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top