Информационен център на Министерство на oтбраната

ВТК откри копие на неизлъчен български „Топ Гън” от 1981 г.

Наскоро екип на ВТК се срещна с подп. о. з. Рашо Радков, който съхранява копие на неизлъчван досега игрален филм, сниман в изтребителната авиоескадрила в Балчик през 1981 г. Военният пилот е служил там по това време и е един от консултантите на филма, в който се разказва за съдбата на негови колеги по действителни случаи. Показан е и единственият досега височинен скок от близо 15 418 м при температура минус 65 градуса, извършен през 1966 г. от старши лейтенант Чавдар Джуров.

В главните роли участват водещи по това време актьори  като Иван Иванов, Ирен Кривошиева, Стойчо Мазгалов, Борис Луканов, Димитър Панов и др. Освен тях в реалните бойни сцени с МиГ-21 са включени действащи пилоти от авиоескадрилата в Балчик. Всичко е заснето в реални условия без компютърни ефекти, анимация и без GoPro-камери за разлика от заснетия пет години по-късно в Холивуд „Топ Гън”.

Филмът със заглавие „Не бива старик, не бива” е реализиран през 1981 г. от БНТ – „Терафилм”, по поръчка на МНО. Лентата е с голяма художествена и историческа стойност, с вълнуващо пресъздадени героични моменти от ежедневието на българските военни пилоти по действителни случаи, със затрогващи лични и семейни истории, с неподправено чувство на преклонение и гордост пред техните храброст, висок професионализъм и саможертва.

Надяваме се скоро и широкият български зрител да има досег до тази невероятна филмова сага. За целта ръководството на Информационния център на МО изпрати писмо до генералния директор на БНТ г-н Емил Кошлуков с молба да се потърси в архива на телевизията копие от филма, което след изясняване на авторските права, би могло да бъде излъчено за първи път пред публика.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top