Информационен център на Министерство на oтбраната

Първо звание получиха 62 кадети от Старшинския колеж във Варна

Първо звание получиха 62 кадети от Старшинския колеж във Варна

Кадетите от випуск 2022 на Професионалния старшински колеж към Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна днес получиха първото си звание и свидетелствата за професионална квалификация на официална церемония. Пагоните им връчи началникът на щаба на Военноморските сили капитан първи ранг Камен Кокуров. Сред участниците в церемонията бяха началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, командири на военни формирования, родители и близки на кадетите.

Новите старшини бяха поздравени от началника на колежа офицерски кандидат Свилен Савов. Той посочи, че с влизането си във флотската Алма матер те са се сблъскали с много нови моменти и предизвикателства, с ежедневие, изпълнено с тренинги и трупане на знания. По думите на Савов настоящите старшини са преминали и през трудностите на онлайн обучението, но са успели да се справят и с тях. Той ги поздрави за избора им да служат във Военноморските сили в настоящите сложни времена и ги призова да пазят с достойнство честта на униформата на военните моряци.

За БТА началникът на Военноморското училище Боян Медникаров допълни, че приемът в университета за новата учебна година вече е почти приключил. Най-желаните специалности остават тези, свързани с националната сигурност и киберсигурността, както и корабоводенето. По думите на Медникаров във ВВМУ започват обучението си и повече от 100 чуждестранни студенти, повечето от които са от Гърция.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top