Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВТК откри копие на неизлъчен български „Топ Гън” от 1981 г.

[post-views]
ВТК откри копие на неизлъчен български „Топ Гън” от 1981 г.

Наскоро екип на ВТК се срещна с подп. о. з. Рашо Радков, който съхранява копие на неизлъчван досега игрален филм, сниман в изтребителната авиоескадрила в Балчик през 1981 г. Военният пилот е служил там по това време и е един от консултантите на филма, в който се разказва за съдбата на негови колеги по действителни случаи. Показан е и единственият досега височинен скок от близо 15 418 м при температура минус 65 градуса, извършен през 1966 г. от старши лейтенант Чавдар Джуров.

В главните роли участват водещи по това време актьори  като Иван Иванов, Ирен Кривошиева, Стойчо Мазгалов, Борис Луканов, Димитър Панов и др. Освен тях в реалните бойни сцени с МиГ-21 са включени действащи пилоти от авиоескадрилата в Балчик. Всичко е заснето в реални условия без компютърни ефекти, анимация и без GoPro-камери за разлика от заснетия пет години по-късно в Холивуд „Топ Гън”.

Филмът със заглавие „Не бива старик, не бива” е реализиран през 1981 г. от БНТ – „Терафилм”, по поръчка на МНО. Лентата е с голяма художествена и историческа стойност, с вълнуващо пресъздадени героични моменти от ежедневието на българските военни пилоти по действителни случаи, със затрогващи лични и семейни истории, с неподправено чувство на преклонение и гордост пред техните храброст, висок професионализъм и саможертва.

Надяваме се скоро и широкият български зрител да има досег до тази невероятна филмова сага. За целта ръководството на Информационния център на МО изпрати писмо до генералния директор на БНТ г-н Емил Кошлуков с молба да се потърси в архива на телевизията копие от филма, което след изясняване на авторските права, би могло да бъде излъчено за първи път пред публика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Силвия Сиракова

Най-ново

Единична публикация

Избрани