Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВР обучи авиопожарникари да гасят огън в сгради

[post-views]

МВР обучи авиопожарникари да гасят огън в сгради
МВР обучи авиопожарникари да гасят огън в сгради

За първи път преподаватели от Полицейската академия споделят опит с пожарните разчети от летищата

Вътрешното и Военното министерство за първи път си взаимодействат в обучението на пожарните разчети по българските авиобази. Преподаватели от Академията на МВР в продължение на 2 месеца учиха 21 души военни пожарникари как да гасят пожари в различна обстановка. Накрая бойците получиха удостоверения за професионално обучение по образец на академичния факултет „Пожарна безопасност и защита на населението” на български и английски език.

„Изключително  сме доволни, защото нашите пожарникари нямат професионално обучение, обикновено обучението е в рамките на 2 седмици. Сега за първи път те учеха теория и практика на пожарогасенето. Досегашният им опит е предимно в гасенето на летателни апарати, като то е различно в зависимост от типа техника – самолети, вертолети, изтребители, щурмоваци. Всеки самолет има специфика на гасенето на пожар. Най-слабо подготвени сме за гасене на жилищни сгради, защото на летищата предимно са или на полосата, техниката или в пространства около тях – полета, складове, огради”, разказа за „Българска армия” капитан Борислав Вутов от ескадрила „Защита на силите” в авиобаза Граф Игнатиево.

Според него много полезно е било обучението в теорията на горенето как се развива един пожар, как е правилно да се влезе в една сграда, започване на гасенето откъм огнищата с най-силно горимите предмети. Важно е било полезната теория да се конкретизира с използването на различните машини за гасене, които са специфични за всяка авиобаза. В зависимост от марките автомобили и техника за противопожарна защита военнослужещите са получили знания за предимствата и недостатъците на всяка от тях. Военните пожарникари в Безмер много пъти били викани да гасят огън в селото, защото идвали по-бързо, отколкото цивилните им колеги от Ямбол.

Курсът за професионално обучение на пожарникари от Военновъздушните сили е организиран по искане на Командването на ВВС. Той е проведен в катедра „Тактика” и катедра „Техника” във факултет ПЗБН при Академията на МВР с основни преподаватели от катедра „Тактика” – гл. ас. Христо Проданов, ст. преподавател Стефан Илиев, ст. преподавател Свилена Арабаджиева. От катедра „Техника” на военнослужещите са изнасяли лекции доц. Румен Григоров и гл. ас. Митко Ненов.

„Курсът е насочен към усъвършенстване на уменията на пожарникарите от ВВС при гасене на пожари във въздухоплавателни средства, аварийно-спасителни дейности при авиационни произшествия, гасене на битови пожари и спасяване на хора, оказване на първа помощ на пострадали, придобиване на допълнителни умения за правилна и безопасна експлоатация с противопожарна и спасителна техника. Други главни цели на обучението са формирането на знания относно особеностите на развитието на пожари в обекти на въздушния транспорт и умения за взимане на правилни решения за локализиране и гасене на пожари, както и изучаване на поразяващите фактори на ядреното, химическото и биологическото оръжие”, става ясно от документите на курса.

Най-ново

Избрани