Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
По жицата

Луксозно издание събира в едно фотографската памет на свързочниците.

Полковник о.р. Ангел Добрев, един от съавторите, е зам.-директор на НВИМ по времето на легендарния полковник Петко Йотов.

Фотоалбумът „Ние, свързочниците – нашата фотографска памет“ вече е факт. Той е посветен на 140-годишнината от създаването на Свързочни войски в Българската армия. Полковник о.р. Ангел Добрев съставя сборника в съавторство със своя колега Георги Караиванов, чието шесттомно творчество в. „Българска армия“ вече представи.

Албумът е фоторазказ за дейността на свързочниците както в мирно време, така и през войните за национално обединение. Многобройни са фотосите, запечатали безпристрастно военните събития от този период. В представената колекция са отразени дейности, свързани с осигуряване на управлението на войските с тогавашните свързочни средства от годините на създаването до края на ХХ век: телефони, телеграфи, проводни телефонно-телеграфни линии, велосипеди, мотори, радиостанции, униформено облекло, отличителни знаци, длъжностите на отделни лица, а също така и ежедневни моменти от военния бит в мирно и военно време.

На поканата за съдействие от страна на двамата автори се отзовават техни колеги и предоставят свои снимки, с които обогатяват публикувания материал. Приложените снимки не претендират за особено качество, те в повечето случаи са дело на колеги на авторите, на случайни фотографи със скромни умения, използвали любителска, а не професионална техника.

Репродукциите на фотосите са подредени в хронологична последователност на историческите събития. Те са част от различни сбирки – частни и институционални – на Централния държавен архив, на Държавния военноисторически архив, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, фотоархив на МО, свързочната колекция на Националния военно-исторически музей, Държавни архиви в Благоевград, Бургас, Видин, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Търговище, Шумен и Ямбол.

Сборникът съдържа два големи времеви раздела – фотографии от периода 1878–1945 г. и фотографии от периода 1945–2000 г.

Също така колекцията, представена във фотоалбума, няма претенции за изчерпателност. От снимките се виждат лицата на участниците в тези събития: войници, сержанти и офицери от редиците на Свързочни войски.

Полковник о.р. Добрев споделя, че фотоалбумът е коствал огромни финансови затруднения на него и неговия съавтор Георги Караиванов, не успяват да намерят средства от дарители и накрая  решават да го финансират сами със средства от пенсиите си. „Целта ни беше не да търсим спонсори и да се унижаваме, а да го направим за наше достойнство“, споделя той и допълва, че му е болно да гледа как негови колеги свързочници искат да си закупят албума, но не могат да си го позволят.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани