Информационен център на Министерство на oтбраната

На паметника на ген. Каварналиев край Дойран ще бъде отбелязана 109 годишнината от смъртта му

На паметника на ген. Каварналиев край Дойран ще бъде отбелязана 109 годишнината от смъртта му

С панихида и поднасяне на венци и цветя представители на посолството на България в Република Северна Македония, на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, както и представители на военно-патриотични организации ще отбележат 109 години от смъртта на генерал-майор Константин Каварналиев на паметника, изграден в негова чест край Дойран в Република Северна Македония.

Константин Каварналиев е български офицер, загинал край Дойран по време на Междусъюзническата война. През  Междусъюзническата война е назначен за командир на бригада от 3-та  пехотна балканска дивизия с която се сражава три дни, за да бъде дадена възможност на населението на Кукуш да се изтегли, без да даде жертви. След оттеглянето на хората и опожаряването на Кукуш гръцката армия тръгва към Дойран и боевете започват там. Полковник Каварналиев разполага само с 3000 бойци, срещу 42 000 гръцка армия и сам влиза в боя. Позицията удържана, но той е ранен в крака, а куршумът е разкъсал важна артерия. Каварналиев умира на 23 юни 1913 г., посмъртно е произведен в генерал-майор.

Погребан е в скромен, набързо приготвен гроб, сред свои войници. Посмъртно е произведен в чин генерал-майор. През 1916 година командването на Девета пехотна Плевенска дивизия решава да издигне паметник на лобното място на Каварналиев, паметникът е открит с  реч от подполковник Дрангов. През 1966 година паметникът е взривен,  възстановен е през 2019 година и от тогава всяка година на тази дата, на лобното място на ген. Каварналиев се отбелязва годишнината от смъртта му. 

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top