Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пет държави стават партньори в нова Тихоокеанска група

[post-views]
Пет държави стават партньори в нова Тихоокеанска група

Австралия, Нова Зеландия, Съединените щати, Япония и Великобритания сформираха неформална група, насочена към засилване на икономическите и дипломатическите връзки с тихоокеанските островни държави, съобщава ААП, позовавайки се на комюнике на Белия дом.

Администрацията на Джо Байдън обеща да отдели повече ресурси за Индо-Тихоокеанския регион, тъй като Китай се стреми да засили икономическите и военните и си отношения с тихоокеанските островни държави, стремящи се към чуждестранни инвестиции.

Групата, наречена „Партньори в Синия Тихи океан“ (Partners in the Blue Pacific), ще e насочена към подкрепа на регионализма в Тихия океан и засилване на икономическите връзки между тихоокеанските острови и останалия свят.

„Ние сме обединени в своята обща решимост да подкрепим региона, който облагодетелства народите на Тихия океан. Обединени сме и в начина, по който осъществяваме тази идея – съгласно принципите на тихоокеанския регионализъм, суверенитет, прозрачност, отчетност и най-вече, направлявани от тихоокеанските острови“, отбелязват от Белия дом.

Американският координатор по индо-тихоокеанските въпроси Кърт Кембъл заяви, че очаква повече високопоставени американски служители да посетят тихоокеанските островни страни, докато Вашингтон засилва ангажимента си за противодействие на Китай в стратегически важния регион.

Той отбеляза, че САЩ се нуждаят от повече дипломатически обекти в региона и повече контакти с тихоокеанските островни държави, които понякога „получават по-малко внимание“.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани