Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прелитането на американски военен самолет през Тайванския проток постави под заплаха мира и стабилността, заявиха китайските въоръжени сили

[post-views]

Китайската армия заяви днес, че прелитането на американски военноморски самолет през Тайванския проток е застрашило ситуацията в региона, мира и стабилността, предаде Ройтерс.

Полковник Шъ И, говорител на Източното командване на китайската армия, заяви, че китайски въздушни и сухопътни сили са наблюдавали действията на американския самолет вчера. Той добави, че въоръжените сили на КНР се противопоставят твърдо на действията на САЩ и частите остават в бойна готовност.

Засега няма коментар от военноморските сили на САЩ.

Тайванският проток е чест източник на военно напрежение, откакто победеното правителство на Република Китай избяга на остров Тайван през 1949 г., след като загуби Гражданската война с комунистите, създали Китайската народна република.

Пекин твърди, че суверенитетът и юрисдикцията му се разпростират над Тайванския проток, разделящ острова от Китай, докато Вашингтон и Тайпе го смятат за международен морски път.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани