Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна разпореди изтегляне на своите войски от Северодонецк, заявиха властите

[post-views]

Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от град Северодонецк в Източна Украйна след седмици ожесточени сражения, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на властите.

Украински представители заявиха, че в града, който до голяма степен е разрушен, не е останало почти нищо за отбраняване и на войските е било наредено да напуснат, за да се ограничат повече жертви и да се извърши прегрупиране. Северодонецк беше последната значителна част от Луганска област, която все още частично се намираше под украински контрол.

„Сега ситуацията е такава, че няма смисъл да се удържат позиции, които са разбити“, каза вчера областният управител на Луганска област Сергий Гайдай.

„Затова нашите защитници, които са там, вече получиха заповед да се изтеглят към нови позиции, откъдето да провеждат нормални, пълномащабни военни операции“, заяви той.

По думите му около 90 процента от сградите в Северодонецк са разрушени. От населението на града, което по-рано е наброявало 100 000 души, са останали близо 8000 човека.

Киев заяви вчера, че руските сили продължават да атакуват промишлената зона на Северодонецк. Съобщава се, че стотици цивилни все още намират убежище в химическия завод „Азот“ в града.

Изтеглянето на украинските войски от Северодонецк, разпоредено четири месеца след началото на руското нахлуване в Украйна, ще бъде разглеждано от Москва като важна победа. Поредните руски завоевания, изглежда, приближават Кремъл към установяване на пълен контрол върху Луганска област – една от заявените от Москва военни цели, и подготвят пътя за превръщане на съседния град Лисичанск в следващия основен фокус на сраженията, отбелязва Ройтерс.

Русия и Украйна дадоха вчера противоречащи си информации за ситуацията в Лисичанск. Руското министерство на отбраната заяви, че руските войски са блокирали града от юг и са пробили украинските позиции. Генералният щаб на украинската армия обаче каза, че украинските сили са отблъснали настъпление към южните покрайнини на Лисичанск, посочва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани