Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО разглежда и влиянието на Русия в Африка

НАТО разглежда и влиянието на Русия в Африка

Войната в Украйна със сигурност ще доминира на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид, Испания, която ще се проведе тази седмица.  Лидери на страни-членки подтикват западния алианс да обмисли и как наемниците, свързани с руския президент Владимир Путин, разпространяват влиянието на Москва в Африка.

Като домакин на срещата на върха, която се провежда от вторник до четвъртък, Испания иска да подчертае близостта си до Африка, тъй като лобира за по-голямо внимание върху южния фланг на Европа в нов документ, очертаващ визията на НАТО за предизвикателствата и задачите му в областта на сигурността.

Позицията на Испания за засилен фокус върху “юга” се споделя от Великобритания, Франция и Италия.

Според тях предизвикателствата пред сигурността в Африка произтичат от Путин, очевидно настроен да възстанови имперската слава на Русия, както и от експанзивнияКитай. Русия придоби популярност благодарение на присъствието на своите наемници в региона Сахел, полузасушлива шир, простираща се от Сенегал до Судан, която страда от политически конфликти, тероризъм и суша.

“Всеки път, когато се срещам с министрите на НАТО, подкрепата на съюзниците е пълна поради нестабилността, която виждаме по южните граници на алианса и особено ситуацията в региона Сахел в момента”, каза испанският външен министър Хосе Албарес.

Кремъл отрича връзки с групировката “Вагнер”, която има нарастващо присъствие в Централна и Северна Африка и Близкия изток.

В Мали войниците на “Вагнер” запълват празнотата, създадена от напускането на бившата колониална сила Франция. В Судан предложението на Русия за икономически съюз ѝ спечели обещанието за военноморска база на Червено море. В Централноафриканската република бойците на “Вагнер” защитават златните и диамантените мини на страната. В замяна Путин получава дипломатически съюзници и ресурси.

Френският президент Еманюел Макрон отдавна призовава за “по-голямо участие” от страна на НАТО в региона Сахел. Сега, когато “Вагнер” се премести в Мали, френските власти подчертаха, че наемниците са обвинени в нарушения на човешките права в Централноафриканската република, Либия и Сирия.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top