Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ съобщават тази седмица за покупка на ПВО-системи за Киев

САЩ съобщават тази седмица за покупка на ПВО-системи за Киев

САЩ се очаква да съобщят тази седмица за покупка на системи за противоракетна отбрана “земя-въздух” със среден и далечен обсег за Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой източник.

CNN пък се позовава на анонимен източник, информиран по въпроса, според който САЩ планират скоро да обявят, че са закупили NASAMS, система за противоракетна отбрана “земя-въздух” със среден и далечен обсег, разработена от норвежката Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) и базираната в САЩ Raytheon Technologies, която система ще бъде предоставена на Украйна.

Повече “артилерийски боеприпаси и контрабатарейни радари” също ще бъдат част от предстоящия пакет въоръжение, който САЩ ще достави на Украйна, посочва още източникът на CNN.

Този месец президентът Джо Байдън договори предоставянето на военна помощ  на стойност 700 милиона долара. В пакета са включени ракетни системи, муниции, противоартилерийски  радари, противотанкови ракети Джавелин.

САЩ се отказаха да предоставят на Киев четири големи бойни дрона заради опасения, че техният радар и оборудване за наблюдение може да създаде риск, ако попаднат в ръцете на руската армия.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top