Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Непоказвани бижута в изложба на Националния военноисторически музей по повод 106-ата му годишнина

[post-views]

Непоказвани бижута в изложба на Националния военноисторически музей по повод 106-ата му годишнина

На 30 юни (четвъртък) от 17.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита изложбата „Познатият непознат“. Създадена по повод 106-ата годишнина на Музея, тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които ще бъдат показани пред публика за първи път. 

Сред любопитните експонати са игли за ревер, копчета за ръкавели и яки, часовници, пръстени, табакери, отличия и яйца Фаберже. Изящно обработени от благородни метали и скъпоценни камъни като платина, злато, сребро, диаманти, рубини и сапфири, те носят белега на универсални стойности и елегантност, надживяла времето.

В изложбата са представени произведения на ювелирното изкуство на над 25 от най-изтъкнатите европейски ателиета от края на XIX и началото на XX в. като Ludwig Wrana и Ernst Paltscho (Австро-Унгария), Peter Rath и Willy Ganssen Coburg (Германия), Bvlgari и Settepassi (Италия), Faberge и Bolin (Русия), Cartier и Hermes (Франция) и др. В изложбата ще бъдат представени и ювелирно изработени часовници на известни швейцарски, немски и френски марки. Любопитен факт е, че някои от бижутерските фирми произвеждат и български отличия. Част от изложбата ще бъдат звездите на най-високия орден на Княжество България „Св. Александър“, изработени от C.F. Rothe и G.A. Sheid (Австрия), и Kretly (Франция).

Посетителите ще се потопят в епохата от втората половина на XIX и началото на XX в. с музикални моменти от репертоара на  Националния музикален театър и подбрани кадри на Българската национална филмотека.

Източник: nvim.pr

Най-ново

Избрани