Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си дълг

[post-views]

Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си дълг за първи път от 1918 г., предаде агенция “Блумбърг”.

Причината е невъзможността на страната да изплати в чуждестранна валута лихви по дълга в размер на около 100 милиона долара.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече твърденията за фалит “абсолютно неправомерни”, а министърът на финансите Антон Силуанов ги определи като “фарс”.

От министерството на финансите обясниха, че инвеститорите не са получили парите си не защото Русия отказва да плати, а защото чуждестранните финансови посредници не ѝ дават възможност да го направи.

В официално изявление на ведомството се подчертава, че то не може да контролира действията на посредниците и следователно руската страна не носи отговорност за липсата на плащания по еврооблигациите.

На 24 май министерството на финансите на Съединените щати не удължи лиценза на Русия за обслужване на външния дълг в долари.

Тогава Русия предложи схема за плащане на дълга в рубли. Тя предвижда кредиторите да си отворят по две сметки в руска банка – в рубли и в чуждестранна валута. Плащанията по дълга да постъпват по първата сметка, Националният разчетен депозитар, който е подразделение на Московската борса да конвертира сумите във валута, след което да ги превежда по втората сметка.

Задълженията на Русия по облигационните заеми възлизат на 37 милиарда долара.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани