Информационен център на Министерство на oтбраната

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в срещата на върха на НАТО в Мадрид

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в срещата на върха на НАТО в Мадрид

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО, която ще се състои в Мадрид, Кралство Испания, от 28 до 30 юни.

Променената среда за сигурност в контекста на войната в Украйна, укрепването на отбранителния потенциал на Алианса, политиката на разширяване, както и дейността на ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA) и съпътстващия Фонд на НАТО за иновации ще бъдат сред темите на срещата на върха. В Мадрид държавните и правителствени ръководители ще подкрепят новата Стратегическа концепция на Алианса, която ще набележи целите и задачите на Северноатлантическия пакт в следващите години.

Очаква се на срещата на върха освен лидерите на 30-те държави-членки да участват  председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и партньорите на НАТО от Азиатско-тихоокеанския регион – Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия, както и Финландия, Швеция, Грузия.

Източник: president.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top