Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия създава военно училище, където ще обучава войници от тихоокеанските острови

[post-views]
Австралия ще инвестира допълнителни 260 млн. долара в следващо поколение бойни дронове

Австралия ще създаде военно училище за обучение на войниците от тихоокеанските острови, съобщава агенция Ройтерс. Това заяви новият тихоокеански министър на Канбера, на фона на засилващата се конкуренция за връзките със сигурността и докато Пекин се стреми да бъде домакин на съперничеща среща на основната регионална група, Форума на тихоокеанските острови, следващия месец.

Австралия ще удвои финансирането си за въздушно наблюдение на огромната риболовна зона на тихоокеанските острови и ще осигури финансиране на тихоокеанските острови за изграждане на по-устойчива инфраструктура, тъй като се очаква повишаването на морското равнище в Тихия океан да бъде четири пъти повече от средното за света, каза министърът на международното развитие и Тихия океан, Пат Конрой.

„Австралийското правителство знае, че въпросът за сигурността е неделим от въпроса за изменението на климата“, каза той във видеообръщение към конференцията в столицата на Фиджи Сува.

По време на форума на тихоокеанските острови, който ще се проведе в Сува следващия месец, регионалните лидери се очаква да обсъдят усилията на Китай да сключи споразумение за търговия и сигурност с 10 тихоокеански островни държави, които поддържат дипломатически връзки с Китай.

Изтекла чернова на сделката показа, че тя обхваща рибарството и морската сигурност, както и обучението на полицията.

Форумът включва Австралия и Нова Зеландия, които изразиха загриженост от скорошното споразумение за сигурност на Китай, сключено със Соломоновите острови, както и няколко държави, които признават Тайван, а не Пекин.

Китай, който не е член на PIF, се стреми да бъде домакин на видеосреща с 10-те държави, които иска да подпише за многостранен пакт на 14 юли, за да съвпадне с последния ден от срещата на лидерите на PIF, източник с пряко познаване въпросът каза пред Ройтерс.

Напрежението между Китай и островните държави, които поддържат дипломатически отношения с Тайван, беше подчертано, когато външният министър на Тувалу се оттегли от конференция на ООН за океаните в понеделник, след като Китай блокира участието на трима тайвански членове в делегацията на Тувалу.

Конрой каза, че Форумът на тихоокеанските острови е обединил региона в продължение на 50 години и е „сърцето на тихоокеанския регионализъм“.

Преди срещата той очерта ангажиментите на новото австралийско правителство за подкрепа на региона, включително Австралийско тихоокеанско училище за отбрана, което ще осигури обучение на силите за отбрана и сигурност.

Обещанието, дадено за първи път на изборите, за удвояване на финансирането за въздушно наблюдение на изключителните икономически зони на Тихия океан ще повиши морската сигурност и ще възстанови 150 милиона щатски долара, загубени всяка година от незаконния риболов, каза той.

Австралия работи с тихоокеанските островни държави по споразумение за пробив в Световната търговска организация този месец за ограничаване на субсидиите за риболов, използвани от китайския риболовен флот в открито море, което насърчи неустойчивия прекомерен риболов, каза той.

„Това ще бъде добра новина за Тихия океан от гледна точка на околната среда – и ще бъде добра новина за тихоокеанските страни от икономическа гледна точка“, каза той.

Икономическият удар от пандемията COVID-19 доведе до увеличаване на публичния дълг в Тихия океан от 20 милиарда австралийски долара (13,85 милиарда долара) през 2019 г. до 28 милиарда австралийски долара през 2022 г., каза той.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани