Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия е „най-голямата и непосредствена заплаха“, се казва в новата Стратегическа концепция на НАТО

[post-views]
Русия е „най-голямата и непосредствена заплаха“, се казва в новата Стратегическа концепция на НАТО

Русия е „най-голямата и непосредствена заплаха“ за НАТО, а действията на Китай са предизвикателство пред „интересите, сигурността и ценностите“ на алианса. Това е записано в новата доктрина по сигурността на Северноатлантическия съюз, съобщи Йенс Столтенберг.

Новата Стратегическа концепция формулира предизвикателствата пред алианса за следващите 10 години. В досегашната доктрина, приета през 2010 г., Русия бе смятана за стратегически партньор, а Китай изобщо не беше споменат, каза генералният секретар на НАТО.

Тази промяна е вследствие на започналото на 24 февруари нахлуване на руски войски в Украйна. Лидерите на НАТО решиха да укрепят и трансформират нашия съюз в този повратен момент, каза Столтенберг. Той заяви, че е взето решение за увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране до над 300 000 военни, както и да бъде укрепен Източният фланг чрез увеличаване на числеността на някои от тактическите бойни групи в Източна Европа до ниво на бригади.

Страните членки са препотвърдили ангажимента си да отделят за отбрана по 2 процента от БВП. Девет от съюзническите държави покриват или надвишават този процент, а 19 са поели ангажимент да го направят в най-скоро време, каза генералният секретар на НАТО. Постигнато е споразумение за повишаване на общия фонд на алианса и за инвестиране на 1 милиард евро в иновации.

Столтенберг каза, че в днешните разговори между лидерите се е включил дистанционно украинският президент Володимир Зеленски. Към него е било отправено ясно послание, че алиансът ще помага на Украйна колкото време е необходимо. Поет е ангажимент за изпращане на сигурни комуникационни системи, гориво, защитно оборудване, техника за борба с дронове. Столтенберг не спомена изпращане на тежко оръжие на Украйна – нещо, за което Зеленски пледира многократно. Дългосрочната цел по думите на генералния секретар на алианса е остарялата съветска бойна техника на Украйна да бъде заменена с модерни натовски оръжия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани