Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни кучета използваха в СКСО

[post-views]
Бойни кучета използваха в СКСО

Освободиха „заложници” и ликвидираха „сепаратисти”      

С демонстрация на различни способности вчера на Летище Чешнегирово завърши учението Stealth Dagger 2022 за сертифициране на Тактическа група за специални операции от СКСО за дежурство в Силите за отговор на НАТО NRF-23. Разиграни бяха множество ситуации, които предизвикваха бързи и адекватни решения.

С парашутен скок по способа високо отваряне и прелет с парашутна система RA-1 бе прехвърлен взвод „Специални сили” за инфилтриране на противникова територия. В същото време бяха показани стрелби в тесни пространства и от различни положения и позиции с използване на симулационни боеприпаси. В тях участваха оператори и бойни кучета към Силите за специални операции.

Прехвърлен бе и взвод „Специални сили” по парашутен способ от самолет „Спартан” с използване на системата с кръгъл купол МС-6 от 400 м. Наблюдавани бяха директни действия на взвод „Специални сили” за неутрализиране на сепаратисти в сграда. Групата подходи с бойни машини. Сепаратистите извикаха подкрепление, но подходът им бе блокиран от групата за осигуряване. След изпълнението на задачата групата от СКСО бе ексфилтрирана с автомобили, а групата за осигуряване се ексфилтрира с хеликоптер Ми-17 по способа „външен товар”.

Последваха нови ситуации и задачи. Неизвестна сепаратистка група бе отвлякла пътнически автобус с цивилни заложници. Маршрутът на движение бе проследен от безпилотен летателен апарат. Автобусът беше блокиран и заложниците освободени. Бойно куче настигна и повали откъснал се беглец. Хеликоптер пък блокира автомобил, превозващ сепаратистки лидер. Накрая бяха извършени парашутни скокове, като бяха развети българският национален флаг, представителното знаме на СКСО и знамето на НАТО. Участниците в демонстрациите бяха поздравени от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Тактическата група за специални операции с командир  полковник Цветан Русинов е с численост над 100 военнослужещи и ще застъпи в дежурство от 1 януари 2023 г. След активиране, тя ще е в готовност да бъде развърната за действия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани