Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейските сили, борещи се срещу екстремистите, напускат Мали

[post-views]
Европейските сили, борещи се срещу екстремистите, напускат Мали

Европейските военни сили, помагали на правителството на Мали в борбата с ислямските екстремисти, официално се изтеглиха от африканската държава в момент на напрежение с управляващата военна хунта, предаде Асошиейтед прес.

Френската армия, оглавявала силите „Такуба“, обяви днес, че те официално са приключили работата си вчера. Този ход е свързан с решението на Франция по-рано тази година да изтегли войските си от Мали, след като те девет години помагаха на малийските сили да се борят с екстремисти, заплашили да завземат властта.

Европейските сили включваха стотици военни от 10 страни – Белгия, Чехия, Дания, Естония, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия и Швеция. Те имаха за задача да обучават и защитават малийските бойни части.

Въпреки изтеглянето френската армия определи силите „Такуба“ като „стратегически и тактически успех“ и пример за това „какво европейците могат да постигнат заедно в сложни условия по сигурността“. Според армията научените уроци могат да се прилагат в бъдещи съвместни операции.

При обявяването на изтеглянето Франция обвини властите в Мали, че пренебрегват борбата с ислямските екстремисти.

Париж запазва военно присъствие в съседни западноафрикански държави, изправени пред заплахи от насилие на екстремисти.

В сряда Съветът за сигурност на ООН гласува за продължаване на мироопазващата мисия на организацията в Мали, но осъди военната хунта в страната, че използва наемници, обвинявани в правонарушения.

Русия и Китай се въздържаха при гласуването на разработената от Франция резолюция за удължаване на мандата на мисията до 30 юни 2023 г.

Хунтата в Мали, завзела властта през август 2020 г., се сближава с Москва, която се стреми да изгражда съюзи и да печели влияние в Африка.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани