Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Камбана” в небето

[post-views]
„Камбана” в небето

                       

В „Граф Игнатиево“ демонстрираха мисии и висш пилотаж

При безупречна организация премина празникът по повод на 110-годишнината от първия боен полет на българската авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. В авиобаза „Граф Игнатиево“ зрителите наблюдаваха полети на самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J „Спартан“, Л-410, L-39ZA, PC-9M „Пилатус” и вертолети  Ми-17, AS-532AL „Кугар“, AS-565 „Пантер“ и Бел-206. На статичен показпосетителите имаха възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във ВВС и ВМС, както и със специалната обслужваща техника на авиобазата. Можеха да се видят комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

С грохот първи в небето излетяха двойка изтребители МиГ-29 и дадоха началото на впечатляващата демонстрация. Разиграна бе мисия по търсене и спасяване на катапултирал се летец във враждебна среда. Периметърът бе разузнат визуално чрез двойка PC-9M „Пилатус”. Непосредствена авиационна поддръжка оказваше самолет L-39ZA. А периметърът осигуряваше вертолет Ми-17. От „Кугар” бе инфилтриран спасителен екип по способа „рапел” и извличане с лебедка.

В мисията Air Policing бяха използвани самолети МиГ-29 и C-27J „Спартан“. След това чрез „Кугар” от въздуха бяха блокирани терористи. Сложен пилотаж показаха летци с „Пантер“ и Бел-206. Във формация „Пеленг” преминаха „Спартан“, и в същата формация –  самолети Л-410, а във формация „Клин” –  L-39ZA, и „Пилатус”.

С нестихващи овации бе съпроводен висшият пилотаж на МиГ-29, показан от командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. Като кулминация на целия празник той изпълни фигурата „Камбана”. При нея МиГ-29 излетя вертикално нагоре, скоростта намаля във висините и сякаш самолетът увисна във въздуха, а след това се устреми надолу с максимална тяга. Дали пък тази „Камбана” не заби предупредително за бъдещето на ВВС?

              Авиационният празник завърши със зрелищни скокове с парашути тип „ летящо крило”. Участниците бяха поздравени от президента на Република България и върховен  главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани