Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди мюсюлмани се събраха в Мека за първия хадж, след пандемията от COVID-19

[post-views]
Хиляди мюсюлмани се събраха в Мека за първия хадж, след пандемията от COVID-19

Хиляди поклонници започнаха да пристигат в свещения град Мека в Саудитска Арабия в петък за поклонническия сезон на Хадж през 2022 г. след две години на голямо прекъсване, причинено от пандемията COVID-19, съобщава агенция Ройтерс.

Увити в бели одежди, с някои носещи чадъри срещу палещото пустинно слънце, стотици изпълниха първия ритуал на хаджа, който включва ходене в кръг около Кааба, свещената сграда в центъра на Голямата джамия в Мека.

Саудитска Арабия, дом на най-свещените места на исляма Мека и Медина, позволи на чуждестранни пътници тази година да извършат хадж. Само няколко хиляди граждани и жители на Саудитска Арабия присъстваха на годишното поклонение през последните две години, тъй като COVID-19 предизвика хаос в световната икономика и ограничи пътуванията.

Властите обаче казаха, че само един милион души могат да се присъединят към сезон 2022 г., по-малко от половината от нивата преди пандемията. Достъпът е ограничен до поклонници на възраст от 18 до 65 години, които са били напълно ваксинирани или имунизирани срещу вируса и не страдат от хронично заболявания.

Служители по сигурността се смесват с поклонници в джамията. Мрежа от камери за наблюдение наблюдаваха околностите му и контролно-пропускателни пунктове контролираха достъпа до града, за да помогнат за осигуряване на хадж без инциденти.

През годините кралството е похарчило милиарди долари, за да направи едно от най-големите религиозни събирания в света по-сигурно.

През 2019 г., последната година преди да удари пандемията, около 2,6 милиона души са извършили хадж, докато около 19 милиона са участвали в умра, друга форма на поклонение в Мека, която за разлика от хадж може да се извърши по всяко време на година.

Планът за икономически реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман има за цел да увеличи капацитета за умра и хадж до 30 милиона поклонници годишно и да генерира 50 милиарда риала (13,32 милиарда долара) приходи до 2030 г.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани